o nás
    kontaktujte nás
    všeobecné podmínky
    způsob platby
    pojištění
    jak rezervovat
    trajekty
    praktické informace

    na mapě
    dle regionů
    dle parametrů
    dle názvu
    rychlé hledání
    nápověda

    slevy
    dotazník
    novinky

    zastoupení ČR v Itálii
    zastoupení SR v Itálii
    zastoupení Itálie v ČR
    itinerář
    průvodce
    kuchyně

mapa serveru
Převodník měn
eBanka


Recepty

Recepty

Penne alla siciliana
Risotto alla milanese
Risotto allo zafferano
Spaghetti con pesto alla genovese
Insalata con spinaci e mozzarella
Conchiglie alla contadina
Insalata piccante
Agnello alla romana
Spaghetti al tonno
Insalata caprese

Kuchyně



Penne alla siciliana
400 g krátkých těstovin (penne rigate), 450 g rajčat, 50 g ančoviček, 50 g rozinek, 25 g piniových oříšků, 4 polévkové lžíce passata di pomodoro, feferonka, olivový olej, sůl

Rozinky namočíme na 15 minut do vlažné vody a mezitím spaříme rajčata ve vařící vodě, oloupeme je a nakrájíme na kostečky. Na pánvi rozehřejeme asi 2 lžíce olivového oleje, ve kterém nejprve necháme osmahnout piniové oříšky. Po chvíli přidáme nakrájená rajčata, rozinky a nadrobno nakrájené ančovičky, přidáme protlak passata di pomodoro a za občasného míchání vaříme 3 – 5 minut. Podle chuti můžeme přidat nadrobno nakrájenou feferonku a osolíme.

Ve slané vodě uvaříme těstoviny „al dente“, scedíme, necháme okapat a vložíme do servírovací mísy. Zalijeme připravenou omáčkou a servírujeme se strouhaným parmezánem.

Risotto alla milanese
500 g rýže, 800 g kuřecího masa (nejlépe prsa), 1 velká cibule, 6 dl drůbežího vývaru, sklenice suchého bílého vína, špetka šafránu, olivový olej, sůl, pepř

Nejdříve očistíme a nakrájíme cibuli a maso na malé kousky. Ve vhodné, dostatečně velké pánvi dobře rozehřejeme olivový olej, přidáme cibuli a kousky masa a osmahneme. Potom vložíme do pánve rýži a necháme ji také osmahnout, aby dobře „natáhla“ olej, nakonec zalijeme vínem. V další nádobě přivedeme do varu vývar, který podle potřeby postupně přiléváme do rýže. Přidáme šafrán, podle chuti sůl, pepř a vaříme na mírném plameni asi 10 minut – hotová rýže by neměla být příliš měkká. Servírujeme se strouhaným parmezánem.

Risotto allo zafferano
150 g rýže, 0,5 l masového vývaru, 1 sáček šafránu, ¼ cibule (asi 20 g), 50 g másla, strouhaný parmezán

Cibuli najemno nakrájenou osmahneme v polovině rozehřátého másla. Ještě než dostane cibulka barvu, nasypeme do ní rýži a za stálého míchání ji dobře necháme „natáhnout“ tuk. Potom přilijeme třetinu horkého vývaru a dobře zamícháme. Až rýže absorbuje vývar, přilijeme další třetinu horkého vývaru a za občasného míchání přivedeme do varu. Na závěr přilijeme zbytek horkého vývaru, do kterého jsme zamíchali šafrán, v úplném závěru druhou polovinu másla a 2 – 3 lžíce strouhaného parmezánu. Hotové rizoto necháme pár minut odpočinout, podáváme se strouhaným sýrem.

Spaghetti con pesto alla genovese
600 g špaget, 4 větší stroužky česneku, lžičku piniových oříšků (můžeme nahradit i vlašskými ořechy), 16 čerstvých lístků bazalky, svazeček zelené petrželové natě, strouhaný parmezán, strouhaný ovčí sýr Pecorino, olivový olej, sůl

Nejdříve si připravíme pesto pomocí kuchyňského mixeru, ale nejlépe v hmoždíři: rozetřeme spolu najemno oříšky, nakrájenou petrželovou nať, bazalku, prolisovaný česnek, sýr a sůl. Podle potřeby přidáváme olivový olej - hotové pesto má být vláčné, v žádném případě ne tekuté.

V dostatečném množství slané vody uvaříme špagety „al dente“, scedíme, dobře okapeme a vložíme do předehřáté mísy. Zalijeme připravenou omáčkou, zamícháme a ihned podáváme posypané strouhaným parmezánem.

Insalata con spinaci e mozzarella
250 g malých rajčátek, 250 g čerstvého špenátu, 150 g rughetty nebo hlávkového salátu, 125 g mozzarelly, 1 lžička balzámového octa Acetto balsamico, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř

Listy špenátu a salátu omyjeme pod tekoucí vodou, okapeme a osušíme. Odstraníme tuhé stonky, nakrájíme na menší kousky a vložíme do servírovací mísy. Mozzarellu a rajčátka nakrájíme také na kousky, přidáme do mísy, zalijeme olivovým olejem, zakápneme balzámovým octem, podle chuti osolíme a případně i opepříme. Všechno zamícháme, aby se obsah dobře spojil a můžeme podávat.

Conchiglie alla contadina
400 g těstovin (conchiglie – mušličky), 500 g dobře zralých rajčat, 1 stroužek česneku, 200 g rughetty nebo hlávkového salátu, 125 g mozzarelly, olivový olej, tymián, sůl, pepř

Salát omyjeme a osušíme, rajčata spaříme v horké vodě, oloupeme, zbavíme semínek a pokrájíme nadrobno. V rozehřátém olivovém oleji lehce osmahneme rozetřený česnek, přidáme nakrájené kousky rajčat a za stálého míchání vaříme tak dlouho, až olej zčervená a omáčka zhoustne. Ke konci přidáme špetku tymiánu, dochutíme solí, pepřem a na kousky nakrájený salát a mozzarellu. Chvíli necháme ještě povařit.

Mezitím uvařené a scezené těstoviny přelijeme hotovou omáčkou, spojíme dohromady a podáváme se strouhaným parmezánem.

Insalata piccante - Pikantní salát
6 masitých rajčat, 2 cibule, 4 stroužky česneku, asi 3 lžíce kaparů, 10 černých oliv, 1 svazeček zelené petrželové natě, 4 lžíce olivového oleje, sůl, černý pepř, kozí sýr

Očistíme česnek, nakrájíme jej na tenké plátky. Rajčata nakrájíme na kolečka a naskládáme do misky nebo na velký talíř. Ve druhé misce dobře promícháme nadrobno nakrájenou cibuli, česnek, kapary, olivy a petrželovou nať, ochutíme solí a čerstvě umletým pepřem. Hotovou směs dáme na rajčata, zakapeme olejem a necháme zaležet v chladničce asi na 10 minut. Podáváme s kousky čerstvého nebo trvanlivého kozího sýra, jako příloha je nejlepší nasucho opečený bílý chléb.

Agnello alla romana - Jehněčí maso po římsku
600 g jehněčího (plec nebo kýta), 10 černých oliv, sklenice červeného vína, 1,5 dl vývaru, 6 ančoviček, 4 stroužky česneku, 2 špetky tymiánu, 2 lžíce čerstvé petrželové natě, 1 lžíce oleje, 1 lžíce másla, 1 lžička cukru

V dostatečně velké pánvi dobře rozehřejeme olivový olej a máslo. Jehněčí maso, nakrájené na kousky asi 2,5 cm velké, osmahneme za občasného míchání po dobu 4 – 5 minut, dokud po všech stranách nezhnědne. V hmoždíři rozmělníme na hladkou pastu česnek, tymián a ančovičky. Přilijeme k masu víno, zamícháme, zalijeme vývarem, vmícháme cukr a směs česneku, tymiánu a ančoviček z hmoždíře. Přivedeme směs do varu, zmírníme plamen a pod pokličkou vaříme 30 – 40 minut, dokud maso nezměkne. V závěru vaření (posledních asi 10 minut) sejmeme pokličku, aby se trochu tekutiny odpařilo, přidáme olivy a zamícháme. Podáváme s vařenými bramborami, ozdobený zelenou petrželkou.

Spaghetti al tonno
400 g špaget, 500 g rajčat, 380 g tuňáka v oleji, 10 černých oliv, 5 zelených oliv, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce kaparů, sůl, pepř

Rajčata spaříme ve vařící vodě, oloupeme, nakrájíme na malé kousky a dusíme zhruba 5 minut na rozehřátém oleji. Lehce je rozmačkáme a necháme rozvařit. Tuňáka dáme dobře okapat a maso nahrubo rozdrtíme vidličkou. Vypeckované černé olivy rozpůlíme, zelené nakrájíme na nudličky a vmícháme do rajčatové omáčky současně s kapary a tuňákem. Trochu osolíme, opepříme a vaříme asi 10 minut na mírném ohni.

Mezitím uvaříme ve slané vodě špagety „al dente“, scedíme a necháme okapat. Připravenou omáčku dochutíme a promícháme s uvařenými těstovinami.

Insalata caprese
Pro 4 osoby: 500 g mozzarelly, 500 g čerstvých rajčat, oregano, 10 lžic olivového oleje, sůl, asi 15 čerstvých lístků bazalky

Mozzarellu a rajčata nakrájíme na plátky. Na servírovací talíř klademe nejprve vrstvu rajčat, na ně vrstvu nakrájeného sýra a posypeme potrhanými kousky čerstvé bazalky. Posypeme trochou oregana, solí a dochutíme dobrým olivovým olejem.




reklama